Napi gondolatok

Adj hálát

Hiszen a hála a mi javunkra szolgál, mint ahogy az igazság sem vonatkozik másra (a közvéleménnyel ellentétben), nagy része visszatér önmagába.

Seneca: ERKÖLCSI LEVELEK, LXXXI.19.

Ma gondolj mindarra a rengeteg dologra, amiért hálás lehetsz. Hogy élsz, hogy a világ nagyobb részén béke van, hogy egészséges vagy és van szabadidőd, amiben ezt a könyvet olvashatod. Ne feledkezz meg az apróságokról sem: a lányról, aki rád mosolygott a buszon, az úriemberről, aki tartotta neked az ajtót, a jó kis dalról a rádióban és a csodás időről odakint.

A hála ragályos, pozitivitása mindenfelé szétsugárzik.

Vajon akkor is találnál dolgokat, amikért hálás lehetsz, ha a mai lenne az utolsó napod a földön? Ha valami csoda folytán előre tudnád, hogy néhány órán belül mindennek vége lesz? Mennyivel jobb lenne minden napod, ha ezzel a gondolattal ébrednél?! Ha engednéd, hogy hajnaltól egészen késő estig repítsen és átjárja életed minden egyes szeletét?!

A boldogság ellensége

A boldogságot és a jelen nem lévő dolgok utáni sóvárgást viszont soha nem lehet összeegyeztetni. Mert a boldog ember birtokában kell legyen mindannak, amit akar; jóllakott emberhez kell hasonlítania: nem érezhet sem szomjúságot, sem éhséget.  

Epiktétosz: Beszélgetések, 3.24.

Csak diplomázzak le és végre boldog leszek! – mondogatjuk magunknak. 

Csak legyen meg az előléptetés, csak váljon be a fogyókúra, csak jöjjek egyenesbe anyagilag, álljak stabilabb lábakon, mint a szüleim annak idején! Az efféle gondolkodást a pszichológusok feltételes boldogságnak hívják. Mint a láthatár, naphosszat gyalogolhatsz felé, mégsem éred el soha. Még csak közelebb sem kerülsz hozzá. 

Tűkön ülve várni valamilyen jövőbeli eseményt, szenvedélyesen fantáziálni valamiről, amire vágysz, várni a boldog végkifejletet- akármilyen élvezetesnek is tűnik az ilyen gondolkodás, teljesen ellehetetleníti, hogy boldog légy a jelenben, itt és most. Kutasd hát fel magadban a sóvárgást, amely mindig többet és jobbat szeretne a jövőben és rántsd le róla a leplet: nem más ő, mint az elégedettséged ellensége. 

Választanod kell közülük: vagy csak vágyak vagy a boldogság. Ahogy Epiktétosz mondta, a kettő nem egyeztethető össze.