Kerékpár magánszemélyeknek történő biztosítása

A kifizető által a magánszemélynek biztosított kerékpár magáncélú használatának adómentességéről az Szja tv. 1. sz. melléklete rendelkezik. A kifizető által a munkavállalóknak és más a vállalathoz kapcsolódó magánszemélyeknek biztosított kerékpár átadása, használata, fenntartása és üzemeltetése révén felmerült költséget, ráfordítást a társasági adóalapban minden esetben levonható. Ide tartozik a cég tulajdonában álló, vagy által bérelt, lízingelt, illetve bármilyen konstrukcióban a cég rendelkezésére álló kerékpár, továbbá a vállalati kiadások terhére a magánszemélynek bármilyen jogi megoldással ingyenesen tulajdonba juttatott kerékpár, amelyet az érintett magánszemély kizárólag magáncélra, vagy az üzleti cél mellett magáncélra is használhat, annak megtérítése nélkül. 

A rendelkezés a hagyományos, emberi erővel hajtott és a legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített, pedállal hajtott, kétkerekű kerékpárra vonatkozik. Nem tartozik ide például a teljesen elektromos kerékpár, a roller, a segway. A munkavállalók által használt kerékpárok vásárlása, és a céges kerékpárflották használattal, üzemeltetéssel kapcsolatos költségei elszámolhatóak a társasági adóalapnál.

Irreleváns, hogy a munkavállalók a munkával összefüggő célokra, vagy magáncélra is használják-e a kerékpárokat. Amennyiben az adózó nem a fent említett magánszemélyek valamelyikének adja át a kerékpárt, akkor az ily módon felmerült költségek nem minősíthetők „automatikusan” elismert költségnek. Ilyen esetben az adózónak magának kell alátámasztania, hogy a kerékpár vásárlásával, átadásával, üzemeltetésével összefüggésben felmerült költségek közvetlenül szolgálják a vállalkozási tevékenységet. Amennyiben ez a reláció nem áll fenn, úgy a felmerült költségekkel növelni kell az adózás előtti eredményt.

Lásd: Tao tv. 3. sz. melléklet B/9. pont

Hatályos: 2022.01.01. napjától